torstai 26. maaliskuuta 2020

Axel Wiklundin vene

Axel Wiklundin vene
Uutisia yli 90 vuoden takaa! Prototyyppivene Sikarin lisäksi Turun Veneveistämöltä valmistui vuonna 1929 toinenkin varsin erikoinen pikavene. 8,1 metriä pitkän mahonkisen "Express Motorbåtin" tilasi turkulainen kauppaneuvos Axel Wiklund. Veneestä kertoi vuoden 1929 syyskuussa ”Moottori - Suomen autoliiton äänenkannattaja” -lehti.

Vene oli todellinen Suomi-runabout ja se ylsi lähes 30 solmun nopeuteen. Voimanpesän virkaa veneessä toimitti Wiklundin omistaman F. A. Kemp Oy:n maahantuoma amerikkalainen kahdeksansylinterinen, 110 hevosvoimaa tuottanut Universal-moottori.

Vene lienee varhaisimpia Suomessa rakennettuja varsinaisia runabout-veneitä. Venesuunnittelija ja insinööri Rafael Blomqvist inspiroitui amerikkalaisen Chris-Craftin sedan-runabouteista ja päätti suunnitella saaristomaisemiimme sopivan oman version.

Taaimpana veneessä sijaitsi juhlallisen kokoinen, viisipaikkainen istumatila, edessä seitsemänpaikkainen ajohytti. Näiden väliin - koneluukkujen alle - sijoitettiin moottori ja tankit.

Veneen kojelautaa koristivat monenlaiset mittarit - ja pitihän herrasväkeä varten olla myös sikarinsytytin. Kaasua ja sytytystä säädettiin ratin viiksistä. Ehkä mielenkiintoisin kuriositeetti oli se, että hytin sivuikkunat olivat auton ikkunoiden lailla auki veivattavat! Wiklund saattoi siis vallan mainiosti saapua automiehen lailla ”luu ulkona" laituriin.

Moottori-lehden artikkelin kirjoittaja, insinööri Collet Lindén lopettaakin kirjoituksensa näin: ”Nämä veneet antavat puhdasveriselle autoilijalle saman mukavuuden ja varmuuden tunteen kuin auto ja kun tähän vielä lisätään vauhdin antama nautinto, niin lienee täysi syy uskoa, että me pian näemme monen autoilijan jättävän maantien ja siirtyvän ”vesiautoa” ajamaan”. Tällä mallilla rakennettiin tiettävästi kaksi venettä, joista Wiklundin vene tuhoutui 30-luvun lopulla. 1930-luvulla insinööri Blomqvist suunnitteli samantyylisiä veneitä mm. moottoritehdas Ares Oy:lle.

Alkuperäinen artikkeli on luettavissa linkissä https://digi.kansalliskirjasto.fi/aikakausi/binding/964702?term=pikamoottorivene&page=45.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti