perjantai 20. tammikuuta 2012

Tuttua näköä

Hienosti kulkee
Ennen joulua saimme yhteydenoton veneestä, joka näytti aivan samalta kuin jo blogissani nähdyt kaksi Andros-venettä: Kultaranta I ja sen sisarvene. Alkuviikosta sovimme tapaamisen ja menimme ottamaan selvää, mistä oikein on kyse. Vene osoittautuikin lopulta erittäin mielenkiintoiseksi tapaukseksi.

Vuonna 1926 tai 1927 rakennettiin tehtailija Hjalmar Jousen tilauksesta 25 jalkaa pitkä mahonkivene veneveistämö G.A. Höglund Båtvarfilla Turussa. Veistämö sijaitsi ilmeisesti Turun Pahaniemessä. Mielenkiintoisen veneestä tekee se, että se on malliltaan täysin samanlainen kuin Andros, erotuksena vain kahden jalan pituusero. Pituusero selittyykin sillä, että Jousi tahtoi veneestään kaksi jalkaa pidemmän, jottei vene kulkisi keula pystyssä.

Iloista yhteistyötä
Veneessä oli alunperin Packardin kasi ja myöhemmin Buickin kuutonen. Vene myytiin noin vuonna 1962. Se on nähty viimeksi 60-70-luvun taitteessa Turun Vähäheikkilässä lähellä askaistentien huoltoasemaa. Viimeinen johtolanka 80-luvulta antaa suunnaksi Helsingin, eikä veneen tämänhetkisestä olinpaikasta tai olemassaolosta ole tietoa.

Pekka ruorissa
Kuvat ovat Pekka Jousen arkistosta. Kaikki tiedot tästä veneestä ja sen olinpaikasta otetaan lämpimästi vastaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti