keskiviikko 7. syyskuuta 2011

Sikarin moottori

Sikarissa on alunperin ollut joko Universalin 6-sylinterinen, tai Scrippsin 120hv moottori. Alkuperäinen moottori kuulemma kuitenkin aikoinaan levisi pahasti, ja se lähetettiin jenkkeihin korjattavaksi. Moottori ei kuitenkaan koskaan tullut takaisin, tai ainakaan sitä ei Sikariin laitettu.

Kun Sikari siirtyi Turun Veneveistämön omistuksesta myöhemmin 40-luvulla seuraavalle omistajalle, laittoi tämä veneeseen Fordin 24-pulttisen V8 Flatheadin. Tällä moottorilla vene on mennyt ainakin 50-luvulla noin 60 solmua.

Myöhemmin Sikarissa on myös ollut ainakin Chryslerin V8, sekä vielä toisen kerran 24-pulttinen Flathead.

Nyt Sikarin moottoriksi tulee Taisto-luokan moottoritorpedoveneessä apumoottorina ollut 21-pulttinen Ford Flathead. 24-pulttisesta saisi hieman enemmän tehoja irti, mutta ne ovat melko harvassa nykyään. Toisaalta tälläkin kokoonpanolla pärjää oikein hyvin!

Moottori kokonaisuudessaan
Konetta on kaikessa rauhassa pikku hiljaa rakenneltu. Viimeisenä "ongelmana" ja yhtenä haaveena on kauan ollut saada moottoriin Scintillan harvinainen V-magneto. Nyt onnistuimme kuitenkin hankkimaan sellaisen, joten se huoli on takana päin. Tällainen magneto antaa erittäin herkästi kipinää. Veneessä ei tarvita enempää sähkölaitteita, kuin pienen akun, jolla koneen saa pyörähtämään sen verran että tulee kipinää. Seuraavaksi pitää laittaa uudet tulpanjohdot.

Magneto läheltä
Vähän on vielä laittoa
Valitettavasti lukio vie paljon aikaa, varsinkin nyt kun on kahden viikon päästä kirjoitukset. Tämän vuoksi päivitystahti on ollut hitaampaa. Ei silti hätää, juttua riittää, ja parin viikon päästä on taas aikaa kirjoitella enemmän!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti