lauantai 31. maaliskuuta 2012

Meri kutsuu -messut 10.3.2012

Pahoittelen hidasta päivitystahtia! Nyt on lukio kuitenkin vihdoin suoritettu, ja kirjoitteluun pitäisi löytyä nyt vähän enemmän aikaa. Myös kevät saapuu kovaa vauhtia, eikä enää kauaa, kun ensimmäiset puuveneet lasketaan vesille! Varma merkki kevään saapumisesta on myös Turun Meri Kutsuu -messut, jotka ovatkin jokakeväinen perinne. Ne ovat myös oiva tilaisuus päästä katsomaan, mitä uutta kevät tuo tullessaan venemaailmaan. Kävimme messuilla kolme viikkoa sitten lauantaina.

Mahongin kiiltoa messuilla
Lähdimme isäni kanssa messuille tietenkin puuveneet mielessä. Toisin kuin viime syksynä, tällä kertaa kaikki hallit olivat käytössä. Lähdimme ensin tutustumaan A-halliin. Kuten tavallista, kaikki suurimmat ja kalleimmat veneet oli laitettu tähän halliin. Yhtään puuvenettä ei täältä löytynyt, eivätkä lasikuitukipot yhtä poikkeusta lukuun ottamatta kiinnostaneet pätkääkään. Tämä kyseinen poikkeus oli Delta Powerboatsin valmistama avonainen Delta 26 Open. Kiehtovaa veneessä oli sen hienostunut ja jokseenkin klassinen rungon muotoilu.

A-hallin näkymiä
Delta 26 Open
B-halli taas oli täynnä yritysten esittelypaikkoja ja pienempiä veneitä sekä moottoreita. Täällä oli muun muassa puolustusvoimien ja tullin osastot. Seinälle oli laitettu mustavalkoisia vanhojen tullialusten kuvia. Yksi kuva hyppäsikin heti silmille, sillä kuvassa näkyi Androksen - samanlaisen kuin Kultaranta I - tuulilasi ja kaksi miestä. Mielenkiintoinen huomio oli, että ilmeisesti tullin Androksissa ruori oli vasemmalla puolella. Forum Marinumin osastoon oli myös panostettu oikein toden teolla. Pikkupurtavaa oli tarjolla, esittelijöitä oli koko ajan paikalla ja olihan Turun Veneveistämöstä kertova Åbo Båtvarf 1889-1954 -kirjakin myynnissä. Forum Marinumin osastolla keskustellessamme kävi ilmi, ettei näillä messuilla nähtäisi montaakaan puuvenettä. Tullin kuvien lisäksi ei tästäkään hallista löytynyt puuveneitä.

B-halli
C-hallissa oli enemmän tilaa vieviä esittelijöitä, ja yleensä täällä oli ollut ainakin virolaisen Vätta Puit OY:n veneitä. Myös tällä kertaa löysimme Vätta Puitin veneet, mutta huomasin, että kyseessä olivat samat veneet kuin viime syksynä. Tämän hallin kiinnostavimmat puuveneet löytyivät kuitenkin Suomen Laivamallin esittelypisteeltä. Kyseessä olivat nimittäin pienoismallit! Esitteillä oli upeita pienoismalleja aina Suomen Joutsenesta nopeisiin kilpaveneisiin. Yritys tekee pienoismalleja myös tilauksesta.

Vätta Puitin soutuvene
Upeita pienoismalleja
Purjelaivoja
D-halli osoittautuikin messujen pelastukseksi. Täältä nimittäin löytyi huikeat kaksi puuvenettä ja J. Kastellin paikalle tuoma pohjaranka peräpeileineen. Kastellin ideana oli näyttää, mistä puuveneen tekeminen alkaa. Baronial Boats oli tuonut paikalle hienon Unelma-nimisen soutuveneen. Sekä Kastell, että Baronial Boats edustavat suomalaista veneenrakennusperinnettä, ja olikin ilo nähdä, että myös suomalaista puuveneosaamista oli tullut paikalle!

Taustalla isäni ja J. Kastell
Tästä kaikki alkaa
Baronial Boatsin kaunis soutuvene
Samassa hallissa edusti myös virolainen BeneNavis Oy. Heillä oli näytteillä aivan upea pienikokoinen runabout, BeneNavis Coupe. Tähän messuilla nähtyyn malliin on tarkoitus laittaa perämoottori, mutta myös omien mieltymyksieni mukaista sisämoottoriversiota on saatavilla. Hintakin oli mielestäni melkoisen kilpailukykyinen, ilman veroja hieman alle 20000€. Tämä vene oli mielestäni messujen todellinen kuningatar. Upea muotoilu ja silmiä hivelevä lakkapinta vetosivat varmasti muihinkin kuin pelkkiin puuveneihmisiin.

BeneNavis Coupe
Mielenkiintoinen tuulilasi
Kauniit linjat
Ohjaamo oli miellyttävän tyylikäs
Itse näkisin veneen mielummin sisämoottorilla
Kuten aina, myös nämäkin messut olivat oikein mukavat. Tuttuja tuli tavattua ja uusia tuttavuuksia tehtyä. Viime syksynä valitin messujen puuvenevalikoimasta, mutta nyt keväälläkään ei parannusta pahemmin nähty. Ehkä tähänkin on kuitenkin tulossa muutos. Toivoa joka tapauksessa sopii, että tulevaisuuden messuilla Turussakin nähtäisiin useampia puuveneitä!

1 kommentti:

  1. Hyvä tiivis paketti olennaisista asioista puuveneilijän kannalta. Linkit valmistajille hyvä juttu.

    KKS

    VastaaPoista