keskiviikko 9. marraskuuta 2011

Åbo Båtvarf 1889-1954 - Parhaat veneet tehtiin Turun Veneveistämöllä

Komea etukansi
Pari viikkoa sitten perjantaina 28.10 oli opettaja ja tietokirjailija Pirkka Leinon ja Forum Marinumin tutkija Jarmo Saarisen kirjoittaman Turun Veneveistämöstä kertovan "Åbo Båtvarf 1889-1954 - Parhaat veneet tehtiin Turun Veneveistämöllä" -kirjan julkaisu- ja esittelytilaisuus merikeskus Forum Marinumilla. Tämän kirjan julkaisua olin henkilökohtaisesti odottanut suurella innolla, sillä myös meidän veneistämme tulisi olemaan tekstiä kirjassa.

Olimme kirjan tekovaiheessa olleet läheisessä yhteistyössä Pirkka Leinon ja Jarmo Saarisen kanssa, pääasiassa Sikarin takia. Olin saanut nyt kuluneen vuoden aikana selvitettyä runsaasti veneen historiaa ja olimme myös löytäneet erittäin hienoja kuvia veneen alkuajoilta. Sen takia tuntui myös luonnolliselta, että näinkin erikoisesta veneestä saataisiin pieni maininta kirjan moottoriveneosioon.

Sikari aukeamalla 172-173
Lopulta pitkän odottelun jälkeen pääsimme vihdoin julkaisutilaisuudessa näkemään millainen kirja oli ja mitä se piti sisällään. Lopputuloksena oli aivan upea kokonaisuus aina etukannesta takakanteen asti. Iloiseksi yllätykseksemme Sikaria varten oli käytetty kokonainen aukeama! Myös salonkivene Bonito oli päässyt toiselle sivulle pikkukuvan ja kuvatekstin muodossa.

Bonito
Kirja ylitti kaikki odotukseni ollen mielestäni erittäin onnistunut teos. Se pitää sisällään valtavan määrän tietoa niin veistämön vaiheista, työntekijöistä ja suunnittelijoista, kuin rakennetuista veneistäkin. Kirjassa on myös paljon mielenkiintoisia, ennenjulkaisemattomia kuvia, joita on erityisen mukava tutkiskella. Kirjan ilme on myös kokonaisuudessaan erittäin hieno ja sivistynyt.

Takakansi
Pakko on myös ylpeänä mainita, että sain nimeni kirjan lähdeluetteloon informanttien joukkoon. Eli tästähän se mahdollinen tutkijan tai kirjailijan ura sitten tietysti lähtee liikkeelle! Kirjaa saa ostettua esimerkiksi merikeskus Forum Marinumilta.

PS. Pahoittelen myös, että päivityksissä on ollut pieni tauko. Syynä on se, että koulu on vienyt sen verran voimia, etten ole ehtinyt kirjoittaa tai ottaa kuvia. En ole myöskään ehtinyt touhuamaan isäni mukana puuveneiden parissa. Tähän on kuitenkin tulossa muutos, joten pysykää aktiivisina ja pitäkää silmät ja korvat tarkkoina!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti